Bouw pensionstal "Stiphoutse Hoeve"

Inleiding

Langs de huidige Schootenseweg wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van een nieuwe weg de toekomstige Stiphoutse Dreef. Gelijktijdig met de aanleg van deze weg wordt er volop gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van een pensionstal en stoeterij voor paarden.

De pensionstal biedt straks plaats voor 40 paarden of pony’s en is voorzien van een ruime binnenbak 20x60m, een evenzo grote buitenbak, longeercirkel, stapmolen en ruime zadelkamer. Er zal dagelijks weidegang worden geboden aan de paarden en er is een ruiterpad met rechtstreekse verbinding naar een mooi bosgebied “Stiphoutse bossen”. Deze pensionstal wordt gerund door Kareline Adriaans-Dekkers.

Door de aanleg van de nieuwe weg is het vanuit alle hoeken een zeer goed bereikbare locatie mede door de vrijwel directe aansluiting op de A270. De planning is dat begin 2016 de eerste paarden onderdak kunnen krijgen.

 

oktober 2015

Harm Adriaans Bouwbedrijf
Harm Adriaans Bouwbedrijf
Harm Adriaans Bouwbedrijf

Aanbrengen dakplaten

20 oktober was het dan zover, alles stond 's ochtends vroeg gereed om te starten met het aanbrengen van de dakplaten. Met drie speciale transporten werden de 17 meter lange dakplaten op locatie gebracht.

Tegen de avond vlak voor het invallen van de duisternis lag het gehele dakvlak van ca 2300 m² dicht.

De lichtkoepel van 3m x 55m lang wordt in een later stadium op de nok gemonteerd. Het meerendeel van de hal is nu waterdicht en de werkzaamheden binnen kunnen ongeacht het weer (afgezien van strenge vorst) gewoon doorgang vinden.

 

Harm Adriaans Bouwbedrijf

Voorbereiding dak

De voorbereidingen voor het aanbrengen van het dak zijn nagenoeg gereed. De overstekklossen waar, nadat het dak is aangebracht, de goot aan op wordt gehangen zijn gezaagd en worden aan de speciaal daarvoor aangelaste lippen gemonteerd.

Maandag 19 oktober worden de dakplaten geleverd en aangebracht. Dit kan alleen als het weer het toelaataangezien de langste dakplaten zijn ruim 17m zijn en het daarom tijdens het leggen niet te hard mag waaien.

Na het leggen van de dakplaten kunnen de voorbereidende werkzaamheden om de betonvloeren te realiseren opgestart worden.

september 2015

Harm Adriaans Bouwbedrijf Harm Adriaans Bouwbedrijf

Metselwerk

Het metselwerk is inmiddels opgestart. Als eerste worden de binnenmuren opgetrokken. Gekozen is voor een gladde betonblok zonder vellingkant welke wordt verlijmd.

Aan de zijde waar later de paardenboxen komen, wordt de gevel voorzien van verzinkte stalen kozijnen met naar buiten draaiende ramen.

De buitengevel wordt gemetseld met dezelfde baksteen als die van het woonhuis en de veldschuur.

augustus 2015

Harm Adriaans Bouwbedrijf Harm Adriaans Bouwbedrijf

Staalconstructie gereed

Na één volle week montage staat de gehele staalconstructie waterpas afgesteld. De voorbereidingen voor het metselwerk zijn inmiddels gestart, het metselwerk zal de eerste week van september opstarten en zo’n drie maanden in beslag nemen.

 

Harm Adriaans Bouwbedrijf

Dakliggers

Na het plaatsen van de kolommen worden de lange dakliggers koppelkokers, windverbanden en al de overige onderdelen van de staalconstructie vak voor vak gemonteerd.

De montage gebeurd met een 70 tons kraan en een rups hoogwerker. Daar waar nodig assisteert de verreiker met het aanbrengen van kleinere onderdelen.

 

Harm Adriaans Bouwbedrijf

Kolommen

De eerste dag na de bouwvak, maandag 24 augustus, was het dan eindelijk zover, de eerste onderdelen van de staalconstructie worden, exact conform planning, aangevoerd. Gestart wordt met het plaatsen van de kolommen.

juli 2015

Harm Adriaans Bouwbedrijf Harm Adriaans Bouwbedrijf Harm Adriaans Bouwbedrijf

Staalconstructie

Op dit moment wordt bij smederij Verbruggen hard gewerkt om de staalconstructie onderdelen samen te stellen, de planning is om deze in de laatste week van augustus te monteren.

Tot die tijd kunnen de ingestorte ankers waar de staalconstructie op komt te staan goed uitharden.

juli 2015

Harm Adriaans BouwbedrijfHarm Adriaans Bouwbedrijf

Fundering

De werkzaamheden aan de fundering zijn nagenoeg afgerond. Rondom het gebouw worden momenteel de rioleringen, terrein waterleidingen, grondkabels elektra en mantelbuizen aangebracht hierdoor hoeft later het terrein niet meer te worden open gebroken.

Het is van belang dat, voordat gestart wordt met de boven constructie, het terrein rondom de pensionstal vlak en overzichtelijk wordt gemaakt zodat de transporten en opslag van alle bouwmaterialen ordelijk en overzichtelijk kan gebeuren.

juli 2015

Harm Adriaans Bouwbedrijf

Ankers

Een dag voor het storten wordt met behulp van een theodolite de ankers tbv de staalconstructie nauwkeurig op maat gesteld.

 

Harm Adriaans Bouwbedrijf

Fundering

Na het akoestisch doormeten van alle 65 boorpalen kan worden begonnen met het maken van de fundering. Gekozen is voor een balk fundering waarop later het binnen en buiten metselwerk komt te staan.

De fundering zal in vijf fases worden gestort. Per fase zal ca. 70 m fundering worden bekist, gestort , en weer ontkist om vervolgens weer te worden ingezet voor de volgende fase.

juni 2015

Harm Adriaans Bouwbedrijf

Eerste paal

5 juni was het dan eindelijk zover, de 1e paal voor de bouw van de pensionstal wordt geboord. De daadwerkelijke start van de bouw is hiermee een feit.